Zal glutenvrij deeg rijzen?

Er wordt vaak gezegd dat glutenvrij gistdeeg maar één keer mag rijzen. Dit is wat ik ook lang geloofde, maar het is niet waar. Er zijn genoeg recepten waarin het deeg twee keer met succes wordt gerezen. Je ziet mensen op tv de hele tijd pizza's door de lucht ronddraaien (ik dacht altijd dat het zo geweldig zou voelen om nonchalant je pizzadeeg in de lucht te gooien, nietwaar?).

Maar glutenvrij brood heeft het gewoon niet. Ondanks xanthaangom heeft het niet de gluten om het bij elkaar te houden. Zoals ik hierboven al zei, probeer ik al jaren droog genoeg om brood te kneden. Ik realiseerde me eindelijk dat een vochtig brooddeeg wonderen doet.

Glutenvrij meel is zwaar en dicht. Als je genoeg glutenvrij meel toevoegt om een droog brooddeeg te maken, zul je te veel zwaarte en dichtheid hebben. In plaats daarvan probeerde ik brooddeeg te maken dat eruitziet als de onderstaande afbeelding. glutenvrije deeg's hebben niet dezelfde sterkte en structuur (als tarwedeeg) om het deeg recht omhoog te laten rijzen tot een enorm kussen.

Bakgist bevat geen gluten omdat het tijdens het productieproces nooit in contact komt met glutenbevattende voedingsmiddelen. Ja, je kunt Better Batter zeker gebruiken als basis „glutenvrij meel voor alle doeleinden om je broodmeel te bouwen. Bekijk mijn artikel over glutenvrij meel en waarom ze zo verschillend zijn, omdat het inzicht geeft in waarom je problemen hebt gehad, tot op heden. Als je een broodmachine gebruikt, bevestig dan in de handleiding dat de glutenvrije cyclus maar één stijging heeft - geen 'ponsen'.

Wat je laatste vraag betreft, de sleutel tot het kopen van meel dat absoluut glutenvrij is, is om gewoon het etiket te controleren. Als de machine een glutenvrije cyclus heeft, gebeurt dit niet, maar lees zo niet uw gebruikershandleiding en kijk of er een instelling is die geen twee stijgingen doet. Bedankt voor je poging om dit te doen, maar alles wat rietsuiker, gist of vele andere dingen gebruikt, is niet echt glutenvrij. Bij het maken van glutenvrij brood kunt u een andere consistentie verwachten dan die van typische tarwebroden.

Daarom vind ik het heerlijk om nieuwe recepten te maken voor The Gluten Free Club, en de uitdaging om glutenvrije gerechten te maken die niet beknibbelen op smaak of textuur. Verder, als u vervangingen maakt en misschien een mengsel met een hoog zetmeelgehalte gebruikt als basis glutenvrij meel voor alle doeleinden, zal het te veel vocht opnemen, waardoor stijgen om een vergelijkbare reden moeilijk wordt. Glutenvrije recepten die echt voor alles werken, van brood, pasta en gebak tot doe-het-zelf meelmengsels en hapjes. Als je het glutenvrije brooddeeg's nachts op een koele plaats kunt laten rijzen, zorgt de langzamere stijging voor een sterkere celstructuur en meer een zuurdesemsmaak wanneer je de volgende dag wordt gebakken.

Omdat glutenvrij deeg deze eigenschap mist (hoewel xanthaangom nogal wat helpt), moet je eraan denken om de bovenkant van het deeg glad te strijken (met een bevochtigde spatel of handen) voordat het in de pan stijgt.