Hoe glutenvrije haver wordt gemaakt?

Ja, technisch gezien is pure, niet-verontreinigde haver glutenvrij. Food and Drug Administration beschouwt ze als een glutenvrij graan volgens haar glutenvrije etiketteringsvoorschriften en vereist alleen dat verpakte producten met haver als ingrediënt minder dan 20 delen per miljoen gluten bevatten in totaal. Net als andere granen moet u echter altijd voorzichtig zijn als het gaat om haver. Hoewel haver van nature glutenvrij is, reageert een klein deel van de mensen met coeliakie er nog steeds op.

Sommige onderzoeken suggereren dat een eiwit in haver een vergelijkbare reactie op gluten kan veroorzaken, hoewel wordt gedacht dat het een afzonderlijke gevoeligheid is. De meeste bezorgdheid over haver komt voort uit het feit dat molens die haver verwerken ook glutenbevattende granen verwerken, waardoor een aanzienlijk risico op kruiscontact ontstaat. Haver zonder glutenvrij etiket wordt niet als veilig beschouwd voor mensen met coeliakie. Speciale glutenvrije haver wordt gekweekt, geoogst en verwerkt op een manier die ze weghoudt van andere granen en het hoge risico op glutenbesmetting en wordt algemeen aanvaard als veilig voor mensen met coeliakie.

De North American Society for the Study of Coeliac Disease heeft een verklaring uitgebracht over haver in het glutenvrije dieet die enige begeleiding biedt en AOAC International, een onafhankelijke vereniging die op wetenschap gebaseerde analytische normen ontwikkelt, is begonnen met werken aan normen voor het meten van gluten in haver. Voorlopig is het beste advies dat Beyond Celiac kan bieden voorzichtig te zijn bij het introduceren van glutenvrije haver in uw dieet, waaronder het praten met uw zorgverlener over deze verandering in het dieet. Er is geen manier om te bepalen of je gaat reageren, dus ga voorzichtig te werk. Zorg ervoor dat je haver gebruikt die „puur, niet besmet „, „glutenvrij” of „gecertificeerd glutenvrij” is.

Deskundigen zijn van mening dat tot 50 g droge glutenvrije haver per dag als veilig wordt beschouwd. Controleer voedingsetiketten voor portiegrootte. Mensen die nieuwe symptomen ontwikkelen nadat ze glutenvrije haver aan hun dieet hebben toegevoegd, moeten met hun diëtist of arts praten. De informatie op deze website is niet bedoeld als vervanging of vervanging van professionele medische behandelingen of voor professioneel medisch advies met betrekking tot een specifieke medische aandoening.

We raden u aan om altijd advies in te winnen bij uw arts. Er is geen vervanging voor persoonlijke medische behandeling en advies van uw persoonlijke arts. Opt-in om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Pure haver is glutenvrij en veilig voor de meeste mensen met glutenintolerantie.

Sommige haververwerkers gebruiken Purity Protocol alleen als garantie dat hun haver glutenvrij is. Sommige processors gebruiken een combinatie van Purity Protocol gevolgd door mechanische sortering. Anderen vertrouwen op mechanische sortering om hun haver te ontdoen van glutenkorrels. Mensen met niet-coeliakie glutengevoeligheid (mensen met glutengevoeligheid die negatief zijn getest op coeliakie) kunnen vergelijkbare symptomen ervaren als mensen met coeliakie.

Om te begrijpen waarom, zullen we kijken naar wat gluten eigenlijk is, coeliakie versus niet-coeliakie glutengevoeligheid en wettelijke definities voor etikettering. De meeste mensen kunnen probleemloos gluten eten, maar het kan een aantal grote spijsverteringsproblemen veroorzaken bij mensen met glutenintolerantie, gevoeligheid of allergieën. We raden je ook aan om te zoeken naar zuiverheidsprotocol haver, want dan kun je de haver van de bron traceren om ervoor te zorgen dat ze glutenvrij zijn. In feite is het veel gemakkelijker om gluten in havermeel te testen dan in hele, onbewerkte havergrutten, want als er glutenkorrels aanwezig zijn, zijn ze gelijkmatiger over het meel verdeeld.

Purity Protocol is de term die een methode beschrijft voor het produceren van glutenvrije haver, ontwikkeld door glutenvrije processors in Montana, en later overgenomen door sommige U. Het beschrijft mensen die gastro-intestinale symptomen melden die verbeteren door gluten uit het dieet uit te sluiten, maar die geen aantoonbare slijmvliesschade in de dunne darm hebben bij blootstelling aan gluten. De term voor glutenkorrels die tijdens groei, oogst, transport of opslag in niet-glutenvrije granen terechtkomen, is „agrarische comingling”, en de juiste term voor gluten die tijdens de verwerking in niet-glutenvrije voedingsmiddelen terechtkomen, is „kruiscontact (geen kruisbesmetting), die bacteriën beschrijft zoals salmonella, geen voedsel deeltjes). .