Hoe wordt glutenvrij tarwemeel gemaakt?

Tarwe heeft een eiwit genaamd gliadine, dat coeliakie veroorzaakt. Alle glutenbevattende granen veroorzaken coeliakie omdat ze eiwitten delen met tarwe. Meestal wordt glutenvrij meel gemaakt van witte en bruine rijst, tapiocameel, aardappelzetmeel en een bindmiddel zoals een xanthaangom. In de handel verkrijgbaar glutenvrij meel wordt allemaal gemaakt met verschillende mengsels en deze mengsels variëren sterk van merk tot merk.

Ze kunnen rijstmeel, teffmeel, tapiocameel, sorghummeel, aardappelzetmeel, garbanzomeel of boekweitmeel bevatten. Deze meelsoorten kunnen ook notenmaaltijden bevatten, gemaakt van zeer fijngemalen amandelen of andere noten. glutenvrij meel is een term die wordt toegepast op meel dat is gemaakt van niet-glutenbevattende producten. Er zijn tegenwoordig veel soorten glutenvrij meel verkrijgbaar bij supermarkten, samen met veel „multifunctionele glutenvrije meelmengsels” die zijn ontworpen als een gemakkelijk te gebruiken vervanging voor tarwebloem.

Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst en triticale dat, wanneer er water of vloeistof aan wordt toegevoegd, een elastisch deeg maakt. Glutenvrij meel op zichzelf heeft deze elasticiteit niet en produceren meestal een veel dichter product, dus mengsels van verschillende soorten granen worden gebruikt om glutenvrije meelmengsels te maken met een meer veelzijdige consistentie die goed zullen werken in dezelfde toepassingen als tarwebloem. Gluten is een eiwit dat aanwezig is in tarwebloem, dat veel wordt gebruikt in commerciële en zelfgemaakte gebakken goederen. Gluten wordt ook aangetroffen in meel gemaakt van gerst, rogge, spelt en triticale, een kruising tussen tarwe en rogge.

Gluten helpt het deeg te rijzen en geeft vorm en een taaie textuur aan gebakken goederen. Amandelmeel is een van de meest voorkomende granen- en glutenvrije meelsoorten. Het is gemaakt van gemalen, geblancheerde amandelen, wat betekent dat de schil is verwijderd. Tarwezetmeel is gewoon een zetmeel gemaakt van het verwerkte endosperm van de tarwekorrel.

Het wordt waarschijnlijk verwerkt door het in water oplosbare zetmeel op te lossen en vervolgens het water te verdampen, met als eindresultaat een fijn poederachtig zetmeel. Omdat de gluteneiwitten zijn verwijderd, geeft tarwezetmeel geen elasticiteit aan het deeg - het wordt voornamelijk gebruikt als verdikkingsmiddel. Het meeste glutenvrije brood is gemaakt van alternatieve meelsoorten zoals rijst of aardappel, dus het smaakt en voelt anders aan dan tarwebrood. Nu zeggen onderzoekers echter dat ze een manier hebben gevonden om tarwe genetisch te ontwikkelen die veel minder van de meest lastige soort gluten bevat, maar nog steeds andere eiwitten heeft die brood zijn karakteristieke smaak en veerkracht geven.

Om veilig te zijn, moet u echter elk product dat meel of zetmeel bevat dubbel controleren om er zeker van te zijn dat het product glutenvrij en veilig is om te eten. Als de ingrediëntenlijst alleen het woord „zetmeel” bevat, verwijst het waarschijnlijk naar maïszetmeel, dat van nature glutenvrij is. Hoewel het voor velen niet problematisch is, mogen mensen met coeliakie, glutengevoeligheid voor niet-coeliakie of mensen die gluten vermijden om andere redenen deze twee soorten meel niet consumeren. Enkele veelvoorkomende glutenvrije meelsoorten zijn amandelmeel, kokosmeel en rijstmeel, terwijl gewone zetmelen maïszetmeel, tapiocazetmeel en aardappelzetmeel omvatten.

Verkrijgbaar in twee varianten, deze glutenvrije croissants zijn licht en schilferig met een authentieke en versgebakken smaak waar je na één hap verliefd op wordt. Ze kunnen rijstmeel, teffmeel, tapiocameel, sorghummeel, aardappelzetmeel, garbanzomeel of boekweitmeel bevatten - om maar een paar van de vele opties te noemen die een basis zouden kunnen zijn voor een glutenvrij meelmengsel. Een ding om in gedachten te houden als je het hebt over tarwezetmeel versus tarwemeel, is dat glutenvrij niet noodzakelijkerwijs tarwevrij betekent, en vice versa. Dus, wat is tarwezetmeel en het is veilig voor mensen met coeliakie? Blijf lezen om meer te weten te komen over het debat over glutenvrije tarwezetmeel en waar u op moet letten bij het lezen van voedseletiketten.

Het kan u echter geruststellen te weten dat het gebruik van tarwezetmeel in glutenvrij voedsel grondig is getest. En vergeet niet dat volgens de nieuwe glutenvrije etiketteringswetten alles onder de 20 ppm als glutenvrij wordt beschouwd. Wanneer glutenvrij tarwezetmeel de vestiging van Schär binnenkomt, ondergaat het aanvullende tests met behulp van de ELISA-methode om ervoor te zorgen dat het aan de normen voldoet. Zelfgemaakte glutenvrije dunne pepermuntjes (ik heb de beste resultaten behaald met Bob's Red Mill All Purpose, hierboven afgebeeld).

Glutenvrij tarwezetmeel is ook bekend als Codex-tarwezetmeel, dus u kunt het hoe dan ook op een voedseletiket zien staan. Xanthaangom is een bindmiddel dat vaak wordt toegevoegd aan glutenvrije meelmengsels om het meel wat elasticiteit te geven en het gemakkelijk te gebruiken direct uit de zak te maken. .