Wanneer is gluten slecht voor je?

Glutengevoeligheid voor niet-coeliakie (glutenintolerantie), dit is gastro-intestinale irritatie veroorzaakt door gluten bij mensen die geen coeliakie hebben. Hoewel veel mensen denken dat glutenvrije diëten voedzamer zijn en meer mineralen en vitamines bevatten dan conventionele voedingsmiddelen, is het tegenovergestelde vaak waar. Glutenvrije voedingsmiddelen zijn vaak minder verrijkt met foliumzuur, ijzer en andere voedingsstoffen dan gewone voedingsmiddelen die gluten bevatten. En glutenvrij voedsel bevat meestal minder vezels en meer suiker en vet.

Verschillende onderzoeken hebben een trend gevonden naar gewichtstoename en obesitas bij degenen die een glutenvrij dieet volgen (inclusief mensen met coeliakie). De darmbeschadiging wordt veroorzaakt door gluten dat gastro-intestinale symptomen veroorzaakt zoals gas, opgeblazen gevoel en onregelmatige stoelgang. Maar het kan ook leiden tot hoofdpijn, concentratieproblemen, vermoeidheid, gewichtsverlies en ondervoeding (vanwege het onvermogen om vitamines en mineralen te absorberen). Voor mensen die het kunnen verteren, is gluten volkomen onschadelijk.

Het is aanwezig in veel gezonde volkoren voedingsmiddelen en het kan zorgen voor een eiwitrijke, vetarme vleesvervanger. In feite kan onnodig wegblijven van gluten schadelijk zijn voor uw gezondheid. Een groot aantal mensen kan echter om verschillende gezondheidsredenen geen gluten eten. Harvard schat dat ongeveer 1 op de 133 Amerikanen coeliakie heeft, een auto-immuunziekte waarbij het lichaam reageert op gluten als een gif, waardoor een ontstekingsreactie van het immuunsysteem ontstaat.

Als mensen met coeliakie tarweproducten eten, kunnen ze symptomen ervaren zoals gewichtsverlies, darmbeschadiging en spijsverteringsproblemen. Een tarweallergie is een gerelateerde maar andere aandoening waarbij de eiwitten in tarwe, inclusief maar niet beperkt tot gluten, een immuunrespons veroorzaken. Negatieve aandacht voor gluten heeft ertoe geleid dat sommige mensen denken dat het ongezond is, maar op zichzelf is gluten niet slecht voor je. Tenzij u een specifieke medische aandoening heeft (zie hieronder) is er geen reden waarom een gezond dieet geen producten kan bevatten die gluten bevatten.

Sommige personen hebben mogelijk vuurvaste coeliakie waarbij ze niet reageren op een glutenvrij dieet. Ondanks veel gezondheidsclaims is gluten niet per se slecht voor u, tenzij u coeliakie, glutengevoeligheid voor niet-coeliakie (NCGS) of een tarweallergie heeft. Omdat gluten de structuur van brooddeeg helpt versterken, kan het toevoegen van een beetje extra in de vorm van vitale tarwegluten uw resultaten verbeteren wanneer u een stevig, taai product wilt. Sterker nog, extra gluten in de vorm van een poedervormig product genaamd vitale tarwegluten wordt vaak toegevoegd aan gebakken goederen om de sterkte, stijging en houdbaarheid van het eindproduct te vergroten.

De veiligste gok is om te zoeken naar haver geproduceerd volgens het zuiverheidsprotocol, dat verplicht dat ze apart van tarwe groeien en niet worden verwerkt op gedeelde apparatuur (via Gluten Free Watchdog). Ik denk dat het een grote stap voorwaarts is dat mensen die echt gluten moeten vermijden dit gemakkelijker kunnen doen dan in het verleden, aangezien er nu meer glutenvrij voedsel beschikbaar is en etiketten voedingsmiddelen die gluten bevatten duidelijker identificeren. Als u niet positief test op coeliakie, maar ongemak en spijsverteringssymptomen ervaart door het eten van gluten, kunt u glutengevoeligheid hebben, ook wel glutenintolerantie genoemd. Hoewel gluten voor de meesten van ons misschien niet naar iets smaakt, beweren sommige mensen met coeliakie of glutenintolerantie dat ze overgevoelig zijn voor de smaak.

Als je glutengevoeligheden hebt, is het belangrijk om ingrediëntenlabels te lezen om te bepalen of een voedingsproduct gluten bevat. Mensen met coeliakie, dermatitis herpetiformis of glutengevoeligheid moeten echter gluten vermijden. De meerderheid van de mensen met glutenvrije gevoeligheid voor coeliakie hoeft geen strikt dieet te volgen en zich geen zorgen te maken over verborgen gluten. Gluten vermijden is logisch voor mensen met coeliakie, tarweallergie of mensen die zich onwel voelen wanneer ze gluten consumeren.