Wanneer coeliakie wordt gediagnosticeerd?

Verhoogde niveaus van bepaalde antilichaameiwitten duiden op een immuunreactie op gluten. Genetisch testen op humane leukocytenantigenen (HLA-DQ2 en HLA-DQ) kunnen worden gebruikt om coeliakie uit te sluiten. Artsen gebruiken meestal bloedonderzoeken en biopsieën van de dunne darm om coeliakie te diagnosticeren of uit te sluiten. Artsen raden af om vóór diagnostische tests een glutenvrij dieet te starten, omdat een glutenvrij dieet de testresultaten kan beïnvloeden.

Deze test controleert op bepaalde antilichamen in uw bloed. Bijna iedereen met coeliakie heeft ze in zijn bloed op hogere dan normale niveaus. Dit zoekt naar de genen HLA-DQ2 en HLA-DQ8.Als je ze niet hebt, is het zeer onwaarschijnlijk dat je coeliakie hebt. U kunt een bloedtest, speekseltest of een uitstrijkje van de binnenkant van uw wang krijgen.

De enige manier om een diagnose van coeliakie te bevestigen, is door een darmbiopsie te ondergaan. Een patholoog zal een Modified Marsh Type toewijzen aan de bevindingen van de biopsie. Een type 3 duidt op symptomatische coeliakie. Types 1 en 2 kunnen echter ook wijzen op coeliakie.

Er is een eenvoudige bloedtest beschikbaar om te testen op coeliakie. Mensen met coeliakie die gluten eten, hebben hogere dan normale niveaus van bepaalde antilichamen in hun bloed. Deze antilichamen worden geproduceerd door het immuunsysteem omdat het gluten (de eiwitten in tarwe, rogge en gerst) als een bedreiging beschouwt. U moet een glutenbevattend dieet volgen om nauwkeurig te kunnen testen op antilichamen (bloed).

Coeliakie kan zich op elke leeftijd ontwikkelen nadat mensen gluten gaan consumeren. Onbehandeld, kan coeliakie leiden tot extra ernstige gezondheidsproblemen. Symptomen van coeliakie kunnen op elke leeftijd optreden vanaf de kindertijd tot ver in de volwassenheid. De gemiddelde leeftijd van diagnose ligt tussen de 4e en 6e levensdecennia, met ongeveer 20% van de gevallen gediagnosticeerd bij mensen ouder dan 60 jaar.

In de Canadian Celiac Health Survey1 onder 2.681 volwassenen met biopsie-bewezen coeliakie was de gemiddelde leeftijd bij diagnose 46 jaar. Een gastro-intestinale of virale infectie, operatie, zwangerschap of ernstige stress kan soms het begin van de ziekte veroorzaken. Als uit uw biopsie blijkt dat u geen coeliakie heeft, maar uw arts denkt nog steeds dat gluten de oorzaak van uw symptomen is, heeft u mogelijk „niet-coeliakie glutengevoeligheid”. Als de resultaten van uw biopsie in de dunne darm aangeven dat coeliakie niet aanwezig is, maar u en uw arts nog steeds vermoeden dat gluten de oorzaak van uw symptomen is, wilt u misschien de mogelijkheid onderzoeken van niet-coeliakie glutengevoeligheid ('glutengevoeligheid').