Waarom glutenvrij slecht is?

Gebrek aan essentiële vitamines en voedingsstoffen Vergelijkbaar met de effecten van een gebrek aan vezels, kan glutenvrij gaan zonder een legitieme oorzaak leiden tot tekorten aan vitaminen en voedingsstoffen. In de VS zijn veel granen verrijkt of verrijkt om grote, toegevoegde hoeveelheden voedingsstoffen te bevatten. Hoewel veel mensen denken dat glutenvrije diëten voedzamer zijn en meer mineralen en vitamines bevatten dan conventionele voedingsmiddelen, is het tegenovergestelde vaak waar. Glutenvrije voedingsmiddelen zijn vaak minder verrijkt met foliumzuur, ijzer en andere voedingsstoffen dan gewone voedingsmiddelen die gluten bevatten.

En glutenvrij voedsel heeft meestal minder vezels en meer suiker en vet. Verschillende onderzoeken hebben een trend gevonden naar gewichtstoename en obesitas bij degenen die een glutenvrij dieet volgen (inclusief mensen met coeliakie). De darmbeschadiging wordt veroorzaakt door gluten dat gastro-intestinale symptomen veroorzaakt zoals gas, opgeblazen gevoel en onregelmatige stoelgang. Maar het kan ook leiden tot hoofdpijn, concentratiestoornissen, vermoeidheid, gewichtsverlies en ondervoeding (vanwege het onvermogen om vitamines en mineralen op te nemen).

Je zou je kunnen afvragen, als ik glutenvrij ga en ik me beter voel, waarom maakt het dan uit wat mijn specifieke diagnose zou kunnen zijn? Het is om een aantal redenen van belang. Een daarvan is dat een strikt glutenvrij dieet veel verder gaat dan het simpelweg vermijden van brood, pasta en pizza - glutenhuiden, in sporenhoeveelheden, in enkele verrassende producten. De kleine slip-ups die niet veel schade aanrichten als je glutengevoeligheid hebt, kunnen je darm beschadigen als je coeliakie hebt. Het is belangrijk om te weten hoe streng je moet zijn en wat de gevolgen zijn als je het dieet een beetje laat glijden.

De tweede reden is dat mensen met coeliakie moeten worden gevolgd door een arts om te controleren op tekenen van langdurige gerelateerde problemen. Dus kom er eerst achter — neem dan een weloverwogen beslissing. Dit heeft ertoe geleid dat miljoenen mensen gluten hebben opgegeven in de hoop af te vallen, de stemming te verbeteren en gezonder te worden. Toch vraag je je misschien af of deze methoden worden ondersteund door de wetenschap.

Hoewel gluten vaak wordt beschouwd als een enkele verbinding, is gluten een verzamelnaam die verwijst naar veel verschillende soorten eiwitten (prolaminen) die worden aangetroffen in tarwe, gerst, rogge en triticale (een kruising tussen tarwe en rogge) (. Er bestaan verschillende prolaminen, maar ze zijn allemaal gerelateerd en hebben vergelijkbare structuren en eigenschappen. De belangrijkste prolaminen in tarwe zijn gliadine en glutenine, terwijl de belangrijkste in gerst hordeïne is (. In feite wordt extra gluten in de vorm van een poedervormig product, vitale tarwegluten genaamd, vaak toegevoegd aan gebakken goederen om de sterkte, stijging en houdbaarheid van het eindproduct te vergroten.

Gluteneiwitten zijn zeer resistent tegen protease-enzymen die eiwitten in uw spijsverteringskanaal afbreken. Dit kan immuunreacties veroorzaken die zijn geïndiceerd bij een aantal glutengerelateerde aandoeningen, zoals coeliakie (. Gluten is een overkoepelende term die verwijst naar een familie van eiwitten die bekend staat als prolaminen. Deze eiwitten zijn resistent tegen menselijke vertering.

De term glutenintolerantie verwijst naar drie soorten aandoeningen (. Hoewel de volgende aandoeningen enkele overeenkomsten vertonen, verschillen ze sterk in termen van oorsprong, ontwikkeling en ernst. De inname van deze granen bij mensen met coeliakie veroorzaakt schade aan enterocyten, cellen die je dunne darm bekleden. Dit leidt tot darmbeschadiging, malabsorptie van voedingsstoffen en symptomen zoals gewichtsverlies en diarree (.

Andere symptomen of presentaties van coeliakie zijn bloedarmoede, osteoporose, neurologische aandoeningen en huidziekten, zoals dermatitis. Toch hebben veel mensen met coeliakie mogelijk helemaal geen symptomen (8,. Tarweallergie komt vaker voor bij kinderen, maar kan ook gevolgen hebben voor volwassenen. Degenen die allergisch zijn voor tarwe hebben een abnormale immuunrespons op specifieke eiwitten in tarwe- en tarweproducten (.

Tarweallergieën worden meestal gediagnosticeerd door allergologen met behulp van bloed- of huidpriktesten. Coeliakie en tarweallergie moeten worden uitgesloten om NCGS te diagnosticeren, aangezien de symptomen elkaar overlappen in al deze aandoeningen. Net als mensen met coeliakie of een allergie voor tarwe, melden mensen met NCGS verbetering van de symptomen bij het volgen van een glutenvrij dieet. Glutenintolerantie verwijst naar coeliakie, tarweallergie en NCGS.

Hoewel sommige symptomen elkaar overlappen, vertonen deze aandoeningen aanzienlijke verschillen. Onderzoek heeft aangetoond dat het volgen van een glutenvrij dieet effectief is in het verminderen van symptomen die verband houden met verschillende aandoeningen. Sommige deskundigen hebben het ook gekoppeld aan de preventie van bepaalde ziekten. Onderzoek toont aan dat auto-immuunziekten gemeenschappelijke genen en immuunroutes delen met coeliakie.

Coeliakie gaat zelfs gepaard met een hoger risico op extra auto-immuunziekten en komt vaker voor bij mensen met andere auto-immuunziekten (1.Daarom blijkt uit talrijke onderzoeken dat een glutenvrij dieet veel mensen met auto-immuunziekten ten goede komt (1.Ten slotte blijkt uit onderzoek dat glutenvrije diëten komen ten goede aan mensen met andere aandoeningen, zoals fibromyalgie, endometriose en schizofrenie (. Veel onderzoeken koppelen gluten aan de initiatie en progressie van auto-immuunziekten en tonen aan dat het vermijden ervan ten goede kan komen aan andere aandoeningen, waaronder IBD en IBS. Er zijn verschillende theorieën ontwikkeld over waarom menselijke lichamen mogelijk niet in staat zijn om met gluten om te gaan. Sommige onderzoeken suggereren dat het menselijke spijsverteringsstelsel niet is geëvolueerd om het soort of de hoeveelheid graaneiwitten te verteren die veel voorkomen in moderne diëten.

Bovendien tonen sommige onderzoeken een mogelijke rol aan in andere tarwe-eiwitten, zoals FODMAP's (specifieke soorten koolhydraten), amylase-trypsineremmers en tarwekiemagglutininen, bij het bijdragen aan symptomen gerelateerd aan NCGS. Dit suggereert een meer gecompliceerde biologische reactie op tarwe (1.Aangezien de redenen achter NCGS symptomen grotendeels onbekend zijn en het testen op NCGS nog niet is geperfectioneerd, blijft het aantal mensen dat mogelijk negatief reageert op gluten onbekend (2.Momenteel is de enige manier om te weten of u dat persoonlijk zou doen profiteer van een glutenvrij dieet na het uitsluiten van coeliakie en tarweallergie is om gluten te vermijden en uw symptomen te controleren. Momenteel zijn betrouwbare tests voor NCGS niet beschikbaar. De enige manier om te zien of u baat zou hebben bij een glutenvrij dieet, is door gluten te vermijden en uw symptomen te controleren.

Er zijn verschillende redenen waarom de meeste mensen zich beter voelen op een glutenvrij dieet. Deze voedingsmiddelen bevatten niet alleen gluten, maar bevatten doorgaans ook veel calorieën, suiker en ongezonde vetten. Bovendien kunnen spijsverteringssymptomen verbeteren als gevolg van het verminderen van de inname van andere veel voorkomende ingrediënten, zoals FODMAP's (koolhydraten die vaak spijsverteringsproblemen veroorzaken zoals een opgeblazen gevoel en gas) (2.Hoewel verbeterde symptomen op een glutenvrij dieet verband kunnen houden met NCGS, kunnen deze verbeteringen ook te wijten zijn aan de hierboven genoemde redenen of een combinatie van beide. Het wegsnijden van glutenbevattend voedsel kan om verschillende redenen de gezondheid verbeteren, waarvan sommige mogelijk geen verband houden met gluten.

Alle voedingsstoffen in glutenbevattende granen, zoals B-vitamines, vezels, zink, ijzer en kalium, kunnen gemakkelijk worden vervangen door het volgen van een goed afgerond, op voedsel gebaseerd dieet bestaande uit groenten, fruit, gezonde vetten en voedzame eiwitbronnen. Uit een onderzoek bleek zelfs dat 65% van de Amerikanen gelooft dat glutenvrij voedsel gezonder is, en 27% kiest ervoor om ze te eten om gewichtsverlies te bevorderen (2.En hoewel het volgen van een glutenvrij dieet veilig is, moet u er rekening mee houden dat elk dieet dat sterk afhankelijk is van bewerkte voedingsmiddelen waarschijnlijk niet zal resulteren in gezondheidsvoordelen. Het volgen van een glutenvrij dieet is voor sommigen een noodzaak en een keuze voor anderen. De relatie tussen gluten en algehele gezondheid is ingewikkeld en er is onderzoek gaande.

Wat zijn de beste glutenvrije fastfoodopties om je gluteninname te minimaliseren? Ontdek wat je kunt bestellen bij je favoriete fastfoodspots. Gluten op zich, vooral gluten die in volle granen voorkomen, is niet slecht voor gezonde mensen van wie het lichaam het kan verdragen. Granen zoals tarwe worden echter vaak gestript om bewerkte voedingsmiddelen te maken, zoals snackcrackers en chips. Gluten vermijden is logisch voor mensen met coeliakie, tarweallergie of mensen die zich onwel voelen wanneer ze gluten consumeren.

Nog eens 6 procent heeft een glutengevoeligheid voor niet-coeliakie, een mildere aandoening die verband houdt met spijsverteringsproblemen en andere symptomen die niet resulteren in een positieve test op coeliakie; observeren of de symptomen verbeteren na een proef eliminatie van gluten is de belangrijkste diagnosemethode. De meerderheid van de mensen met een glutengevoeligheid voor niet-coeliakie hoeft geen strikt dieet te volgen en zich geen zorgen te maken over verborgen gluten. Hoewel glutenintolerantie waarschijnlijker is in deze populaties, is er geen bewijs dat het eten van gluten deze verschillen veroorzaakt. Mensen met coeliakie, dermatitis, herpetiformis of glutengevoeligheid moeten echter gluten vermijden.

Hoewel er veel gedocumenteerde gevallen zijn van mogelijke glutengevoeligheid voor niet-coeliakie, is meer onderzoek nodig voordat wetenschappers de oorzaken, symptomen en effecten van glutengevoeligheden begrijpen. Ondanks populaire trends zijn er weinig aanwijzingen dat een glutenvrij dieet gezondheidsvoordelen heeft voor mensen die geen glutenintolerantie hebben, zoals coeliakie of glutengevoeligheid voor niet-coeliakie. Ik denk dat het een grote stap voorwaarts is dat mensen die echt gluten moeten vermijden dit gemakkelijker kunnen doen dan in het verleden, omdat er nu meer glutenvrij voedsel beschikbaar is en etiketten voedingsmiddelen die gluten bevatten duidelijker identificeren. Gluten eten beschadigt de darm niet, maar mensen kunnen ongemak ervaren na het eten van gluten.

.