Kan glutenvrij rijst eten?

Ja, alle rijst (in zijn natuurlijke vorm) is glutenvrij. Dit omvat bruine rijst, witte rijst, wilde rijst en rijstmeel. Zelfs Aziatische of kleefrijst, ook wel „kleefrijst” genoemd, is glutenvrij, ondanks zijn naam. In dit geval verwijst de „glutineuze term” naar de kleverige aard van de rijst en niet naar het gluteneiwit dat wordt aangetroffen in tarwe, gerst en rogge.

Wist je dat mensen vaak rijst kopen omdat ze denken dat ze goed eten? Hoewel rijst als glutenvrij wordt beschouwd op basis van de definitie van de FDA, bevat rijst wel een vorm van glutenprolamine genaamd orzenine. In mijn ervaring doen mensen met bekende coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheidsproblemen het altijd beter bij het vermijden van rijst. Ciao Irene, ja, gewone, onbewerkte rijst is altijd glutenvrij. Zelfs de Thaise variëteit genaamd „Gutinous Rice” is eigenlijk glutenvrij en de naam verwijst alleen naar de feiten dat de granen behoorlijk plakkerig zijn.

Pas op voor rijstmengsels omdat ze vaak andere granen bevatten, en rijst met het label „tarwevrij” omdat het afkomstig kan zijn van een fabrikant waar ze producten verwerken die gluten bevatten. Dit omvat alle soorten, zoals wit of bruin, lang of kort korrel, en geparfumeerd of niet geparfumeerd. Er zijn duizenden soorten rijst, maar er worden slechts ongeveer 100 soorten verkocht over de hele wereld. Rijst wordt gewoon of in zijn natuurlijke vorm geserveerd en is een glutenvrij graan en veilig om te eten, volgens de Coeliac Disease Foundation.

En dat geldt voor alle rijstsoorten, zoals bruin of basmati. U kunt naar het merk schrijven om deze informatie te verifiëren, of gewoon overschakelen naar een ander merk zwarte rijst met een duidelijk glutenvrij etiket op hun verpakking. Er zijn veel glutenvrije granen, zetmeel en andere voedingsmiddelen die mensen kunnen eten als onderdeel van een gezond en uitgebalanceerd dieet. Sommige personen hebben mogelijk vuurvaste coeliakie waarbij ze niet reageren op een glutenvrij dieet.

Als je niet op de hoogte bent van rijstgluten en het potentiële gevaar dat het vormt voor mensen met glutengevoeligheid, raad ik je ten zeerste aan om deze video te bekijken. En hoewel gluten een eiwit is dat voorkomt in tarwe, is het niet het enige graan dat het bevat, dus als een rijst het label „tarwevrij” heeft, kan het nog steeds gluten bevatten. Rijst kan een gezonde optie zijn, maar iedereen met een glutenvrij dieet moet een verscheidenheid aan granen en vezelrijke koolhydraten eten, in plaats van alleen rijst. Zelfs high-end restaurants gebruiken soms kippenbouillon met tarwe erin (ik weet het, het heeft geen zin) en dat zal je rijstgerecht veranderen in iets dat niet glutenvrij is.