Hoe glutenvrij de consumptie van desserts beïnvloeden?

Volgens verplichte etiketteringsnormen moeten alle ingrediënten en levensmiddelenadditieven die zijn afgeleid van tarwe, rogge, gerst of haver worden vermeld in de ingrediëntenlijst van voedingsmiddelen die in Australië worden verkocht. Het gebruik van een allergeensamenvatting is nu ook verplicht; 'gluten' moet worden aangegeven als 'Bevat gluten', indien aanwezig. Wanneer mensen met coeliakie gluten consumeren, valt hun immuunsysteem het slijmvlies van hun dunne darm aan en beschadigt het deze. Bij herhaalde blootstelling aan gluten wordt het lichaam minder goed in staat om voedingsstoffen in de bloedbaan op te nemen.

Een veel voorkomende verkeerde benaming is dat vervangende voedingsmiddelen voor GF gezond zijn. Er is geen bewijs om een dergelijke claim te ondersteunen. Hoewel het waar is dat GF-voedingsmiddelen een primaire antigene component van het dieet zullen elimineren, zijn GF-voedingsmiddelen calorierijk en arm aan voedingsstoffen. Het beperken van de inname van tarwe in de voeding kan ernstige gevolgen hebben voor de inname van essentiële voedingsstoffen en andere nuttige componenten, tenzij equivalente bronnen hiervan worden verstrekt (.

Over het algemeen wordt aangenomen dat GF-voedingsmiddelen minder voedzaam zijn dan standaardproducten. GF-broodproducten bevatten aanzienlijk meer vet en vezels. Alle GF-producten bevatten minder eiwitten dan standaardproducten. Slechts 5% van de GF-broden werd verrijkt met alle vier verplichte verrijkingsvoedingsstoffen (calcium, ijzer, niacine en thiamine), slechts 9% van de GF-broodproducten was verrijkt met thiamine, riboflavine en niacine, en 28% van de GF-broden was alleen verrijkt met calcium en ijzer.

Dit gebrek aan versterking kan het risico op een tekort aan micronutriënten bij patiënten met coeliakie verhogen. NCGS is een overkoepelende term die in verband is gebracht met een breed scala aan zowel gastro-intestinale als niet-gastro-intestinale symptomen die reageren op glutenbeperking en terugkeren met gluteninname. Als iemand echter vermoedt dat hij een glutenintolerantie heeft, is het het beste om met een arts te praten voor een nauwkeurige diagnose voordat gluten uit het dieet worden verwijderd. Individuen kunnen om verschillende redenen gluten uit hun dieet beperken, zoals verbetering van gastro-intestinale en niet-gastro-intestinale symptomen, evenals de perceptie dat gluten potentieel schadelijk is en dus beperking een gezonde levensstijl vertegenwoordigt.

Natuurlijke glutenvrije voedingsstoffen zoals groenten, peulvruchten, fruit, vis of onbewerkt vlees, melk en zuivelproducten en eieren zijn toegestaan. In de afgelopen vier jaar hebben kokosmelk, veganistisch, zuivelvrij, glutenvrij en vegetarisch een drievoudige groei gezien op LSR-dessertmenu's. Ondanks populaire trends zijn er weinig aanwijzingen dat een glutenvrij dieet gezondheidsvoordelen heeft voor mensen die geen glutenintolerantie hebben, zoals coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid. Naast netwerkvorming omvat glutenfunctionaliteit in voedsel waterbinding en viscositeitsopbrengst, waardoor gluten een veelgebruikt levensmiddelenadditief zijn.

Of u kunt ervoor kiezen om van nature glutenvrije ontbijtopties te eten, zoals yoghurt, vers fruit en eieren. Met een glutenvrij dieet kunnen zelfs mensen die niet aan coeliakie lijden verbeteringen in de spijsvertering laten zien en zichzelf nieuw leven inblazen met een gezondere spijsvertering. Bovendien, naarmate nieuwe glutenpeptiden ontstaan via genetische modificatie als gevolg van moderne landbouwpraktijken, kunnen er meer immuunactiverende glutenpeptiden in voedsel worden gezien. Het wordt aanbevolen dat personen die haver willen consumeren als onderdeel van hun glutenvrije dieet dit onder medisch toezicht doen om een passende beoordeling en veiligheid te garanderen.

Een levenslange GFD wordt algemeen erkend als de standaard van zorg voor patiënten met glutengerelateerde ziekten zoals coeliakie en glutenataxie, waarbij immuungemedieerde ontstekingsreacties op gluteneiwitten voornamelijk gericht zijn tegen het slijmvlies van de dunne darm en de cerebellaire Purkinje-vezels, respectievelijk. Veel onderzoeken die de effecten van gluten in de voeding evalueren, gebruiken tarwe als hun bron van gluten, wat de kwestie van collineariteit oproept in onderzoeken naar gluten en de effecten ervan.