Helpt glutenvrij me om af te vallen?

Hoewel een glutenvrij dieet de primaire behandeling is voor coeliakie en kan helpen bij het verlichten van symptomen bij verschillende aandoeningen die verband houden met glutengevoeligheid, is er momenteel geen bewijs dat aantoont dat een glutenvrij dieet effectief is voor gewichtsverlies of voor algemene gezondheidsvoordelen. Cleveland Clinic is een academisch medisch centrum zonder winstoogmerk. Adverteren op onze site helpt onze missie te ondersteunen. We onderschrijven geen producten of diensten die niet van Cleveland Clinic zijn.

Er is absoluut geen bewijs dat het simpelweg wegwerken van gluten zal resulteren in gewichtsverlies. Maar als u een glutenvrij dieet volgt, kunt u gezondere voedselkeuzes maken omdat u zich meer bewust bent van hoe u voedseletiketten moet lezen. Glutenvrij betekent niet noodzakelijk gezond omdat alle glutenvrije voedingsmiddelen niet even voedzaam zijn. Het kan geen kwaad om gluten te vermijden, maar vergeet niet om een uitgebalanceerd dieet te volgen dat rijk is aan fruit, groenten en peulvruchten.

Zorg ervoor dat je glutenvrije keuzes nog steeds 100% volkoren zijn, zoals boekweit, quinoa of bruine rijst. Studies tonen aan dat mensen met coeliakie met overgewicht of obesitas kunnen afvallen als ze een glutenvrij dieet volgen. Er is echter geen onderzoek dat aantoont dat mensen die geen coeliakie hebben dezelfde voordelen voor gewichtsverlies krijgen. Er zijn geen aanwijzingen dat een glutenvrij dieet leidt tot gewichtsverlies.

Als u coeliakie of glutengevoeligheid heeft, moeten problemen veroorzaakt door het eten van gluten verdwijnen zodra u het uit uw dieet hebt gehaald. En hoewel glutenvrij gaan absoluut kan leiden tot het laten vallen van een kledingmaat (of meer), wordt het gewichtsverlies over het algemeen veroorzaakt door het opgeven van voedingsmiddelen die gluten bevatten, die vol zitten met dichte hoeveelheden geraffineerde koolhydraten, zoals bagels, pasta, crackers, pretzels en gebakken goederen. Ze hebben door een professional niet verteld dat ze een glutenintolerantie of gevoeligheid hebben, of dat gluten ongezond voor hen is. Veel van mijn klanten zitten in hetzelfde schuitje, maar anderen zoeken me op nadat ze glutenvrij zijn geworden en me slechter voelen, of zelfs aankomen, wat steeds vaker voorkomt.