Kan glutenvrij havermout eten?

Haver is een hot button onderwerp binnen de coeliakie- en glutenvrije gemeenschappen. Haver wordt niet als een topallergeen beschouwd en in zijn pure vorm is haver veilig voor de meerderheid van de mensen met coeliakie. In tegenstelling tot tarwe, gerst en rogge wordt haver in veel landen niet als een bron van gluten beschouwd. Haver is echter vaak besmet met gluten omdat ze kunnen worden verwerkt in dezelfde faciliteiten als glutenbevattende granen zoals tarwe, rogge en gerst.

De meeste mensen die gluten niet verdragen, inclusief mensen met coeliakie, kunnen veilig pure haver eten. Haver is vaak besmet met gluten tijdens het oogsten of verwerken, maar veel bedrijven verkopen nu niet-besmette producten. Ja, technisch gezien is pure, niet-verontreinigde haver glutenvrij. Food and Drug Administration beschouwt ze als een glutenvrij graan volgens haar glutenvrije etiketteringsvoorschriften en vereist alleen dat verpakte producten met haver als ingrediënt minder dan 20 delen per miljoen gluten bevatten in totaal.

Net als andere granen moet u echter altijd voorzichtig zijn als het gaat om haver. Hoewel haver van nature glutenvrij is, reageert een klein deel van de mensen met coeliakie er nog steeds op. Sommige onderzoeken suggereren dat een eiwit in haver een vergelijkbare reactie op gluten kan veroorzaken, hoewel wordt gedacht dat het een afzonderlijke gevoeligheid is. De meeste bezorgdheid over haver komt voort uit het feit dat molens die haver verwerken ook glutenbevattende granen verwerken, waardoor een aanzienlijk risico op kruiscontact ontstaat.

Haver zonder glutenvrij etiket wordt niet als veilig beschouwd voor mensen met coeliakie. Speciale glutenvrije haver wordt gekweekt, geoogst en verwerkt op een manier die ze weghoudt van andere granen en het hoge risico op glutenbesmetting en wordt algemeen aanvaard als veilig voor mensen met coeliakie. De North American Society for the Study of Coeliac Disease heeft een verklaring uitgebracht over haver in het glutenvrije dieet die enige begeleiding biedt en AOAC International, een onafhankelijke vereniging die op wetenschap gebaseerde analytische normen ontwikkelt, is begonnen met werken aan normen voor het meten van gluten in haver. Voorlopig is het beste advies dat Beyond Celiac kan bieden voorzichtig te zijn bij het introduceren van glutenvrije haver in uw dieet, waaronder het praten met uw zorgverlener over deze verandering in het dieet.

Er is geen manier om te bepalen of je gaat reageren, dus ga voorzichtig te werk. Zorg ervoor dat je haver gebruikt die „puur, niet besmet „, „glutenvrij” of „gecertificeerd glutenvrij” is. Deskundigen zijn van mening dat tot 50 g droge glutenvrije haver per dag als veilig wordt beschouwd. Controleer voedingsetiketten voor portiegrootte.

Mensen die nieuwe symptomen ontwikkelen nadat ze glutenvrije haver aan hun dieet hebben toegevoegd, moeten met hun diëtist of arts praten. De informatie op deze website is niet bedoeld als vervanging of vervanging van professionele medische behandelingen of voor professioneel medisch advies met betrekking tot een specifieke medische aandoening. We raden u aan om altijd advies in te winnen bij uw arts. Er is geen vervanging voor persoonlijke medische behandeling en advies van uw persoonlijke arts.

Opt-in om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Haver kan een gezond alternatief zijn voor granen voor mensen met coeliakie of die ervoor kiezen om geen gluten te eten. Ze kunnen vezels en andere voedingsstoffen leveren die niet beschikbaar zijn in andere voedingsmiddelen. Gewone haver is van nature glutenvrij, omdat ze niet gemaakt zijn van tarwe, rogge of gerst.

Haver wordt echter vaak naast tarwe gekweekt, waardoor ze worden blootgesteld aan mogelijke kruisbesmetting (meer daarover hieronder), volgens de Coeliac Disease Foundation. In plaats daarvan koopt het bedrijf gewone haver (die over het algemeen behoorlijk kruisbesmet is met glutenkorrels) en gebruikt vervolgens een controversiële sorteertechniek waarvan wordt gezegd dat het de glutenkorrels weggooit maar de haver behoudt. Om te begrijpen waarom, zullen we kijken naar wat gluten eigenlijk is, coeliakie versus niet-coeliakie glutengevoeligheid en wettelijke definities voor etikettering. Het gebruik van dezelfde apparatuur voor zowel haver als glutenkorrels betekent dat er een kleine hoeveelheid gluten in je havermout terechtkomt.

Het beschrijft mensen die gastro-intestinale symptomen melden die verbeteren door gluten uit het dieet uit te sluiten, maar die geen aantoonbare slijmvliesschade in de dunne darm hebben bij blootstelling aan gluten. Het bedrijf biedt room van haver, naakte haver, rauwe havermout, geroosterd havermeel en bakbenodigdheden op basis van haver op de glutenvrije website van Montana. Mensen met niet-coeliakie glutengevoeligheid (mensen met glutengevoeligheid die negatief zijn getest op coeliakie) kunnen vergelijkbare symptomen ervaren als mensen met coeliakie. .