Wat betekent glutenvrij?

Een glutenvrij dieet sluit alle voedingsmiddelen uit die gluten bevatten, een eiwit dat voorkomt in tarwe en verschillende andere granen. Het betekent alleen hele voedingsmiddelen eten die geen gluten bevatten, zoals fruit, groenten, vlees en eieren, evenals verwerkt glutenvrij voedsel zoals glutenvrij brood of pasta. Gluten is een eiwit dat voorkomt in bepaalde granen, zoals tarwe, gerst, rogge en een kruising tussen tarwe en rogge genaamd triticale. Een glutenvrij dieet is een eetplan dat glutenbevattende voedingsmiddelen uitsluit.

Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst, rogge en triticale (een kruising tussen tarwe en rogge). Gluten is een groep van verschillende eiwitten die in bepaalde granen voorkomen. Het vervult verschillende gunstige functies in broodproducten, maar mensen met coeliakie kunnen het niet verdragen. Een glutenvrij dieet omvat het uitsluiten van voedingsmiddelen die het eiwitgluten bevatten, waaronder tarwe, rogge en gerst.

Mensen met andere aandoeningen zoals tarweallergie en glutengevoeligheid voor niet-coeliakie vermijden ook vaak gluten. Hoewel de meeste mensen zonder problemen gluten kunnen eten, kunnen mensen met glutenstoornissen spijsverteringsproblemen ervaren nadat ze het hebben geconsumeerd. Glutenvrije haver is gewoon gewone haver die is verwerkt met apparatuur en faciliteiten die vrij zijn van glutenbesmetting. Bij een paar mensen met het prikkelbare darm syndroom vonden de auteurs geen verschil tussen gluten- of placebogroepen en werd het concept van niet-coeliakie glutengevoeligheid als syndroom in twijfel getrokken.

Mensen met een glutengevoeligheid zullen merken dat hun symptomen verbeteren als ze geen gluten eten. Glutengevoeligheid voor niet-coeliakie (NCGS) beschrijft verschillende negatieve symptomen die verdwijnen wanneer gluten wordt geëlimineerd uit de voeding van mensen die niet positief testen op coeliakie of tarweallergie (. Dat gezegd hebbende, moeten mensen met coeliakie, glutengevoeligheid voor niet-coeliakie en enkele andere aandoeningen gluten uit hun dieet verwijderen om schadelijke bijwerkingen te voorkomen. Het gebruik van het etiket is vrijwillig voor fabrikanten, maar als ze het gebruiken, zullen consumenten weten dat hun producten echt glutenvrij zijn.

Op het etiket moet echter worden vermeld dat het glutengehalte niet kan worden bepaald en dat de drank wat gluten kan bevatten. De meeste onderzoeken naar glutenvrije diëten zijn gedaan bij mensen met coeliakie, maar er is een andere aandoening die glutengevoeligheid wordt genoemd en die ook problemen met gluten veroorzaakt. Gluteneiwitten hebben een lage voedings- en biologische waarde en de granen die gluten bevatten zijn niet essentieel in de menselijke voeding.