Waarom glutenvrij voedsel?

Een glutenvrij dieet is essentieel voor het beheersen van tekenen en symptomen van coeliakie en andere medische aandoeningen die verband houden met gluten. Een glutenvrij dieet is ook populair bij mensen bij wie geen glutengerelateerde medische aandoening is vastgesteld. Goede glutenvrije keuzes zijn onder meer natuurlijk glutenvrij voedsel, zoals mager vlees, magere zuivelproducten, groenten, fruit, volle glutenvrije granen en gezonde vetten. Houd er rekening mee dat sommige verwerkte glutenvrije voedingsmiddelen grote hoeveelheden ongezonde ingrediënten bevatten, zoals natrium, suiker en vet.

Het consumeren van deze voedingsmiddelen kan leiden tot gewichtstoename, schommelingen in de bloedsuikerspiegel, hoge bloeddruk en andere problemen. Een glutenvrij etiket maakt een voedingsmiddel dus niet noodzakelijk gezond. Een glutenvrij dieet helpt bij het beheersen van symptomen van coeliakie en andere medische aandoeningen die verband houden met glutenconsumptie. Dit type dieet is ook populair geworden bij mensen zonder glutengerelateerde medische aandoeningen.

De geclaimde voordelen van het dieet zijn verbeterde gezondheid, gewichtsverlies en meer energie. De meerderheid van de mensen met glutenvrije gevoeligheid voor coeliakie hoeft geen strikt dieet te volgen en zich geen zorgen te maken over verborgen gluten. Een glutenvrij dieet is essentieel voor de meeste mensen met glutenallergieën of coeliakie, een aandoening die darmschade veroorzaakt wanneer gluten wordt gegeten. Het elimineren van gluten is de enige manier om coeliakie te behandelen, een allergische reactie op gluten die het slijmvlies van de dunne darm beschadigt.