Helpt glutenvrij je om af te vallen?

Hoewel een glutenvrij dieet de primaire behandeling is voor coeliakie en kan helpen bij het verlichten van symptomen bij verschillende aandoeningen die verband houden met glutengevoeligheid, is er momenteel geen bewijs dat aantoont dat een glutenvrij dieet effectief is voor gewichtsverlies of voor algemene gezondheidsvoordelen. Cleveland Clinic is een academisch medisch centrum zonder winstoogmerk. Adverteren op onze site helpt onze missie te ondersteunen. We onderschrijven geen producten of diensten die niet van Cleveland Clinic zijn.

Er is absoluut geen bewijs dat het simpelweg wegwerken van gluten zal resulteren in gewichtsverlies. Maar als u een glutenvrij dieet volgt, kunt u gezondere voedselkeuzes maken omdat u zich meer bewust bent van hoe u voedseletiketten moet lezen. Glutenvrij betekent niet noodzakelijk gezond omdat alle glutenvrije voedingsmiddelen niet even voedzaam zijn. Het kan geen kwaad om gluten te vermijden, maar vergeet niet om een uitgebalanceerd dieet te volgen dat rijk is aan fruit, groenten en peulvruchten.

Zorg ervoor dat je glutenvrije keuzes nog steeds 100% volkoren zijn, zoals boekweit, quinoa of bruine rijst. Er zijn geen aanwijzingen dat een glutenvrij dieet leidt tot gewichtsverlies. Er zijn echter geen aanwijzingen dat een glutenvrij dieet u daadwerkelijk zal helpen beter af te vallen dan enig ander dieet. In feite is een glutenvrij dieet waarschijnlijk geen gezonder dieet dan een dieet dat gluten bevat.

Glutenbevattende producten worden vaak verrijkt met essentiële voedingsstoffen zoals foliumzuur, ijzer en thiamine. Veel van mijn klanten zitten in hetzelfde schuitje, maar anderen zoeken me op nadat ze glutenvrij zijn geworden en me slechter voelen, of zelfs aankomen, wat steeds vaker voorkomt. En hoewel glutenvrij gaan absoluut kan leiden tot het laten vallen van een kledingmaat (of meer), wordt het gewichtsverlies over het algemeen veroorzaakt door het opgeven van voedingsmiddelen die gluten bevatten, die vol zitten met dichte hoeveelheden geraffineerde koolhydraten, zoals bagels, pasta, crackers, pretzels en gebakken goederen. Sommigen die een glutenvrij dieet proberen, kunnen ontdekken dat ze glutenintolerantie of -gevoeligheid hebben, maar anderen die het proberen, hebben misschien helemaal geen glutenproblemen.

Ze hebben door een professional niet verteld dat ze een glutenintolerantie of gevoeligheid hebben, of dat gluten ongezond voor hen is. Als u coeliakie of glutengevoeligheid heeft, moeten problemen veroorzaakt door het eten van gluten verdwijnen zodra u het uit uw dieet hebt gehaald. Mensen met coeliakie en glutenintolerantie vermijden het eten van gluten omdat het eten ervan buikpijn en andere problemen veroorzaakt waardoor ze niet kunnen functioneren.